Organisatie en aanbod — Lesaanbod en werkwijze

Organisatie en aanbod

Lesaanbod en werkwijze

Kinderen komen op hun vierde jaar in groep 1. Direct vanaf dat moment is het van groot belang dat zij gevolgd worden in hun ontwikkeling zodat we waar nodig tijdig kunnen bijsturen. Om een volledig beeld van het kind te krijgen, vindt er na enkele weken, wanneer de leerkracht het kind een beetje beter heeft leren kennen, een gesprek met de ouder(s) plaats.

In de eerste twee onderwijsjaren leggen we een stevige basis. Het signaleren, observeren en diagnosticeren zijn ook in deze periode heel belangrijk. Vanuit een uitdagende leeromgeving sluiten we zoveel mogelijk aan bij de verschillen tussen de kinderen. Degenen die moeite hebben met het onderwijsproces krijgen extra aandacht, net als kinderen die sneller zijn in hun ontwikkeling. Onze leerkrachten en onderwijsassistenten spelen hierbij een cruciale rol.

In de groepen 1 en 2 werken we altijd vanuit de kring. Daar vinden onder andere de volgende activiteiten plaats:

  • dagopening met Bijbelverhaal en zingen
  • kringgesprekken over diverse onderwerpen
  • instructie over de werkles
  • zingen
  • voorlezen.

De kleuters voeren hun opdrachten over het algemeen aan de tafels uit. Daar volgt ook een eventuele tweede instructie.

Voor het vrij spelen en tijdens werkmomenten maken we gebruik van een digitaal planbord. Hierop staan afbeeldingen van de verschillende activiteiten: poppenhoek, bouwhoek, rekenhoek enz. en kunnen de kinderen hun keuze aangeven. Ze mogen zelf kiezen welke activiteit ze willen doen. Op een afstreeplijst kunnen ze laten zien welke activiteit van de weektaak ze al hebben gedaan. Zo mogelijk spelen we ’s morgens en ’s middags buiten met de buitenspeelmaterialen. Bij slecht weer spelen we in het speellokaal. Daar wordt ook twee keer per week de gymles gegeven.

We werken met Kleuteruniversiteit aan de hand van digitale thematische projecten op basis van (prenten)boeken. Er komen verschillende vakgebieden aan bod: taal en woordenschat, maar ook rekenen, motoriek, wetenschap, techniek en de sociale ontwikkeling. Deze ontwikkelgebieden komen steeds geïntegreerd en evenwichtig aan de orde in de activiteiten. Per jaar werken we aan acht thema’s. Deze thema’s worden het hele jaar door nieuw aangeboden zodat ze kunnen aansluiten bij wat op dat moment actueel is en past bij de leefwereld van kleuters.

De werkvormen bij het verwerken en introduceren van de thema’s zijn:

  • grote kringactiviteiten
  • kleine kringactiviteiten
  • creatieve opdrachten
  • taalactiviteiten
  • weektaakopdrachten
  • reken- en wiskundige activiteiten
  • spelactiviteiten in de hoeken.

Kleuters die functioneren op bovengemiddeld niveau dagen we op verschillende manieren uit.

 

Rekenen

In de groepen 3 tot en met 8 gebruiken we de methode Wereld in getallen. Het programma van Wereld in getallen bestaat uit negen blokken van vier weken. Elke week krijgen de kinderen instructie over een rekendomein. Week 1, 2 en 3 zijn de basisweken van het blok waarin we nieuwe doelen aanbieden. In de vierde week starten we met herhalen en verrijken van de doelen uit het blok. Ook bereiden we ons voor op de toets die gaat over rekendoelen uit het vorige blok. De toets vindt aan het einde van de vierde week plaats. Ieder blok sluiten we af met Eureka. Tijdens een Eurekales behandelen we een uitdagend, rekenwiskundig vraagstuk waarbij de kinderen individueel en samen tot een oplossing moeten komen.In groep 1-2 werken we aan de beginnende gecijferdheid aan de hand van projecten van Kleuteruniversiteit. We toetsen twee keer per jaar om het niveau van uw kind te bepalen. We werken met methodeonafhankelijke toetsen die verwerkt worden in ons digitale kindgvolgsysteem Parnassys. De rekenvaardigheid toetsen we met behulp van de Cito-rekentoets. Voor de dagelijkse voortgang gebruiken we methodetoetsen.

 

Taalonderwijs

Binnen ons onderwijs hechten we veel waarde aan de taalontwikkeling van uw kind. Hiervoor werken we met de volgende vakken en methodes:

  • Technisch lezen en begrijpend lezen: We werken met de methode Atlantis van Delubas. Deze methode ondersteunt zowel jonge kinderen bij het leren lezen als oudere kinderen bij het verdiepen van hun leesvaardigheid.
  • Spelling en Nederlandse taal: Hiervoor gebruiken we de methode Taaljacht van Zwijsen. Binnen Taaljacht besteden we ook uitgebreid aandacht aan woordenschat en taalbegrip.
  • Beginnende geletterdheid en voorbereidend lezen: In groep 1 en 2 maken we gebruik van de inspirerende projecten van Kleuteruniversiteit.
  • Lezen in groep 3: Voor het leren lezen in groep 3 gebruiken we de methode Lijn 3 van Malmberg, die de kinderen gedurende het hele jaar begeleidt in hun leesontwikkeling.

Om de voortgang van uw kind goed te kunnen volgen, hanteren we de toetsen van IEP (Bureau ICE). Deze toetsen helpen ons om te zien wat uw kind al beheerst en waar het nog ondersteuning bij nodig heeft. Dit doen we zonder de druk van grote landelijke toetsen, zodat we écht kunnen kijken naar wat uw kind nodig heeft.

Bij ons staat het kind centraal: niet alleen wat het kan, maar ook wat het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind zich veilig en vertrouwd voelt om te groeien in zijn of haar taalvaardigheid.

 

Schrijven

De indruk bestaat dat kinderen, door het gebruik van tablets in het onderwijs, steeds minder schrijven. Wij vinden de schrijfontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van de fijne motoriek juist belangrijk. Een doorgaande lijn is ook daarbij van groot belang. We gebruiken hiervoor de vernieuwde versie van de schrijfmethode Pennenstreken. We bieden vanaf groep 3 het blokschrift aan. In de kleutergroepen wordt met deze methode structureel aan de ontwikkeling van de fijne motoriek gewerkt. Daarbij besteden we veel aandacht aan de zithouding en een goede pengreep (pen of potlood tussen duim en wijsvinger en laten rusten op het laatste kootje van de middelvinger). In de kleutergroepen bieden we veel activiteiten aan om de fijne motoriek te stimuleren.

 

Wereldoriëntatie

In groep 1-2 besteden we aandacht aan wereldoriëntatie met de projecten van Kleuteruniversiteit, waarin spelend leren en ontdekken centraal staan. Vanaf groep 3 zijn we diverse methoden aan het uitproberen om onze aanpak te vernieuwen. We willen de manier van werken en het behalen van de kerndoelen op een andere manier vormgeven. Ons doel is kinderen meer onderzoeksvaardigheden bij te brengen, zodat ze projectmatig en actief met de leerstof aan de slag gaan. Hierbij leggen we de nadruk op het ontdekken van verbanden met de omgeving en de maatschappij. Door kinderen uit te dagen om zelf te onderzoeken en samen te werken, stimuleren we hun nieuwsgierigheid én betrokkenheid bij de wereld om hen heen.

 

Godsdienst

We zijn een protestants-christelijk kindcentrum. Dit betekent dat we de Bijbel als leidraad gebruiken bij ons onderwijs. We besteden elke dag aandacht aan het vak godsdienst. Dit doen we door middel van de methode Trefwoord. De kinderen beginnen in de kring en praten aan de hand van een kalenderplaat over het onderwerp van die dag. Ook vertellen we Bijbel- en spiegelverhalen, zingen we liedjes en bidden we.

 

Engels

Alle leerlingen volgen Engelse lessen, van groep 1 tot en met groep 8, met behulp van de methodes Kids en Tweens van Holmwood's. In de onderbouw leren kinderen spelenderwijs Engels met behulp van thematische prentenboeken, liedjes, en interactieve materialen op het digibord. Vanaf groep 5 werken leerlingen met kleurrijke adventure books en een online leeromgeving. Hierin oefenen ze vaardigheden zoals luisteren, spreken, lezen, en schrijven, met veel aandacht voor spreekvaardigheid en samenwerking. De methodes bieden een doorlopende leerlijn en stimuleren zelfstandig en avontuurlijk leren.

 

Verkeer

Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig en verantwoordelijk deelnemen aan het verkeer. Daarom werken wij met een gestructureerd verkeersprogramma en nemen we deel aan het School op Seef-project.

Verkeerseducatie per groep:

  • Groep 1 en 2: Gebruik van de website School op Seef.
  • Groep 3 t/m 8: Werken met de VVN Verkeersmethode (papieren versie met digitale ondersteuning).

Praktische verkeerslessen en examens:

  • Drie keer per jaar krijgen alle groepen een praktische verkeersles op en rond het plein (meestal in september, januari en april).
  • In groep 7 doen kinderen het theoretisch en praktisch verkeersexamen. De gemeente organiseert het praktisch examen in samenwerking met het kindcentrum.
  • Wie het praktisch examen niet behaalt, kan in groep 8 een herkansing doen.

Verkeersveiligheid rondom het kindcentrum:

We moedigen ouders aan om samen met hun kind(eren) verkeersvaardigheden te oefenen. Het dagelijkse stukje van huis naar ons kindcentrum is een mooi moment om verkeerssituaties te verkennen, zowel lopend als op de fiets. Om de verkeersveiligheid rondom onze locatie te waarborgen, vragen we ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets te brengen.

Daarnaast doen we elk jaar mee aan de schoolbrengweek, waarin we extra aandacht besteden aan veilig en duurzaam vervoer naar het kindcentrum.

 

Creatieve vorming

Creatieve vorming speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Door middel van verschillende vakken stimuleren we hun expressie, verbeeldingskracht en artistieke vaardigheden.

Wij bieden:

  • Muziek: Kinderen maken kennis met ritme, melodie en verschillende instrumenten. We werken met de methode Boom Boom Clap, waarin muziekplezier, ritme en samenspel centraal staan. Kinderen leren samen muziek maken en ervaren hoe muziek emoties en verhalen kan overbrengen.
  • Kunst en cultuur: We laten kinderen kennismaken met diverse kunstvormen, van theater en dans tot literatuur en erfgoed. Dit doen we via lessen, workshops en culturele uitstapjes.
  • Beeldende vorming: Kinderen experimenteren met tekenen, schilderen, boetseren en andere technieken. Ze leren werken met verschillende materialen en ontdekken hun eigen stijl.

Creatieve vorming stimuleert niet alleen het artistieke talent van kinderen, maar draagt ook bij aan hun zelfvertrouwen, samenwerking en probleemoplossend vermogen.

 

Gymnastiek

Bewegingsonderwijs is een belangrijk onderdeel van ons onderwijsaanbod. Kinderen krijgen structureel les in motorische vaardigheden, samenwerken en sportplezier.

  • Groep 1 en 2: Bewegingslessen in het speellokaal, gericht op spel, motoriek en coördinatie.
  • Groep 3: Een keer per week gymles van een vakleerkracht bewegingsonderwijs.
  • Groep 4 t/m 8: Een keer per week gymles van een vakleerkracht en één keer per week een spel-les van de eigen leerkracht.

Door deze opzet krijgen kinderen een afwisselend en veelzijdig aanbod in bewegen en sport.

 

Cultuureducatie

Kinderen krijgen regelmatig culturele activiteiten aangeboden. Dit gebeurt in samenwerking met Toppie Cultuur. 

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

We werken met de methode Kanjertraining. Deze methode geeft inzicht in verschillende gedragingen, leert kinderen om hun eigen gedrag te herkennen en geeft handvatten om hiermee om te gaan. Naast de Kanjertraining zijn ook twee leerkrachten bevoegd om de weerbaarheidstraining Rots en Water te geven. Deze training wordt ingezet wanneer dit nodig is voor een groep of klein groepje kinderen.